Jesse Mustosen kausi 2019

30.10.2019

Must One's Racing Teamin Jesse Mustosen kilpailukausi päättyi kaksi viikkoa sitten. Moottorien jylyn vaiettua on aika summata kulunut kausi.
Jessen kausi starttasi maaliskuussa Puolassa ajetuilla testiotteluilla. Tavoitteena oli antaa hyvät näytöt ja lunastaa ajopaikka Daugavpils Lokomotivin joukkueessa. Puolan kilpailut tulivat kuitenkin lopulta liian aikaisin. Edellisen kauden pahan loukkaantumisen seurauksena varkautelaisella oli alla yhdeksän kuukauden ajotauko ja se näkyi radalla.
- Pitkä ajotauko näkyi otteissa. Jouduin heti ajamaan kovia kuskeja vastaan ja tekeminen ei ollut sellaista, mitä olisi pitänyt olla. Lisäksi kaaduin ja tatsi ajamiseen hävisi hetkeksi, kommentoi Jesse kauden avaustaan.
Speedwayn arvokarsinnoista ei Jesselle menestystä herunut. Henkilökohtaisissa EM- ja MM-karsinnoissa tie nousi pystyyn. Jesse pääsi myös pikakomennuksella Suomen joukkueeseen Speedway of Nations kilpailuun Englannin Manchesteriin. Suomen joukkue, jossa ajoivat Jessen lisäksi Tero Aarnio ja Timi Salonen, karsiutui jatkosta.
- Speedway of Nations oli kokemuksena hieno. Kovatasoisin speedwaykilpailu, missä olen toistaiseksi ajanut. Tulos ei ollut hyvä, tekniset ongelmat häiritsivät kilvanajoa, kommentoi Jesse.
Kauden edetessä Jessen ajo parani erä erältä. Speedwayn pariajon SM-finaalissa Haapajärvellä Jesse ajoi upeasti Kenneth Hansenin kanssa SM-kultaa. Porissa ajetussa henkilökohtaisessa SM-finaalissa varkautelainen ajoi hopealle.
- Pariajon SM-finaalista tuli lopulta täydellinen päivä. Oli hienoa ajaa Kennethin parina. SM-kulta on upea saavutus. Timo Soinia vapaasti siteeraten, silloin oli tilipäivä. Oli vielä extra hienoa, kun VRT:n Junior Academyn kuljettajat olivat katsomassa ja kannustamassa. Speedwayn SM-finaalista saavutin ensimmäisen ns. yleisen sarjan SM-mitalin. Hopea ei ole hävitty mitali, toteaa Jesse tyytyväisenä.
Maaradalla MM-sarjan 8. ja tupla PM-kultaa
Viime vuodet Jesse on ollut ainoa suomalainen maaradan MM-sarjassa, niin tälläkin kaudella. MM-avaus Herxheimissä Saksassa meni penkin alle, mutta sen jälkeen meno oli nousujohteista. MM-pisteissä Jesse sijoittui kahdeksanneksi, millä hän on kautta aikojen toiseksi paras suomalaiskuljettaja vuodesta 1971 alkaen, jolloin maaradalla alettiin kilpailemaan maailmanmestaruudesta (Kai Niemi sijoittui myös kahdeksanneksi vuonna 1986). Neljän maailmanmestaruuden ja seitsemän MM-mitalin Joonas Kylmäkorpi on oma lukunsa suomalaisen maaradan historiassa.
Oikeastaan koko kautta ajatellen palaset loksahtivat kohdalleen kauden toisessa maaradan MM-finaalissa Ranskan La Reolessa kesäkuun puolivälissä. Onnistuminen kovassa kilpailussa toi hyvän nosteen ja fiiliksen, joka näkyi otteissa loppukauden aikana.
- MM-avaus meni heikosti, tekniikka ei toiminut. Ranskan kilpailu oli kyllä käännekohta kaudelle. Palaset loksahtivat kohdilleen ja tulostakin alkoi sitten syntymään, tuumaa Jesse.
- Sinällään en ole tyytyväinen maaradan MM-sarjaan, sillä en saavuttanut finaalipaikkaa yhdessäkään kilpailussa. Kahdeksas sija MM-pisteissä on hieno, mutta hampaankoloon jäi aika paljon, summaa Jesse MM-maaradan.
Maaradan MM-karsinnoissa Jesse ajoi erinomaisesti ja lunasti paikkansa myös ensi kauden MM-sarjassa.
Maaradan SM-finaalissa Jesse ajoi toiseksi Saksan Jörg Tebben jälkeen. Maaradan PM-kilpailuissa Ruotsissa Jesse ajoi upeasti ja voitti kaksi kultaa.
- Maaradan SM-finaali keskeytyi sateen takia ja tulokset jäi voimaan. Hopea ei ole häpeä, Jörg Tebbe on kova kuski, joten en huonolle hävinnyt. PM-finaalit olivat upeat. Oli hienoa voittaa PM-kultaa Suomen joukkueen kapteenina. Henkilökohtainen PM-finaali sujui hienosti. Kaksi PM-kultaa oli tavoitteena ja ne saavutin, niin on se hienoa, kommentoi Jesse.
Kahta edellistä kilpailukautta varjostivat loukkaantumiset. Yksi kauden 2019 tavoitteista oli saada ehjä kausi alle ja siinä tavoitteessa varkautelainen onnistui.
- Yksi tavoite oli ajaa kokonainen, ehjä kausi kun kahtena edellisenä kautena napsahteli luita poikki. Ehjä kausi saatiin ajettua, joten tästä on hyvä lähteä ensi kauteen.
Lopuksi Jesse haluaa kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka kilvanajamisen mahdollistavat.
- Erityisen suuri kiitos velipoika Apelle (Aki-Pekka Mustonen), joka huolehti päämekaanikkona kilpailukalustosta. Isot kiitokset myös koko tiimille, ei tähän yksin olisi pystynyt. Suurkiitokset sponsoreille ja kannustusjoukoille, ilman teitä ei menestystä tulisi, kiittää Jesse lopuksi.
*Kuva Must One's Racing Team
Teksti Tomi Nevanperä, Must One's Racing Team